Leif de Leeuw Band

De Leif de Leeuw band is een jam-band geformeerd rondom de naamgever en gitarist Leif de Leeuw. De jonge gitarist sleepte verschillende prijzen binnen waaronder twee keer de “Sena Young Talent Guitar Award” (2009/2013) en vijf keer op rij “Beste Blues/Rock-Gitarist Benelux” door de lezers het magazine “De Gitarist”. Hetzelfde succes geldt voor de band. In 2014 wonnen zij de “Dutch Blues Challenge” en in 2015 werden ze uitgeroepen tot “Best band 2015” door de European Blues Awards. Ondanks deze blues-prijzen laat de band zich niet beperken door stijlen. In hun shows met uitgebreide jams komen genres zoals funk, soul, roots, fusion, country en rock terug. Kenmerkend is dat ieder optreden uniek is, er is volop ruimte voor improvisatie. Een groot deel van de muziek ontstaat op het podium en is zelfs voor de muzikanten elke keer weer een verrassing. 

In de beginperiode was de Leif de Leeuw band een vier-mans formatie. In de bezetting van twee gitaristen, een zanger, bassist en drummer bracht de band een EP en twee albums uit. 
In 2018 begon de band steeds meer de behoefte te voelen in een uitgebreidere formatie te spelen. Vandaar dat ze regelmatig shows met de zogenaamde “Leif de Leeuw band XL” speelden. Met deze band namen ze hun derde album “Live in Concert” op. 
Eind 2018 tourde de band met een extra drummer en toetsenist als Allman Brothers Tribute band rond. Dit was zo’n succes voor zowel het publiek als de bandleden dat de band besloot ook in hun eigen muziek niet terug te willen naar een vierkoppige band. In januari 2019 werd de uitbreiding gerealiseerd. De vaste formatie bestaande uit Leif de Leeuw (gitaar), Sem Jansen (zang en gitaar), Boris Oud (bas) en Tim Koning (drums) werd aangevuld met Willem ‘t Hart (toetsen) en Joram Bemelmans (drums). 

In deze zesmans-formatie bracht de band in 2020 zijn eerste studioplaat uit.

Ze zullen volop in Nederland te bezoeken zijn maar ze zullen ook terugkeren naar Duitsland, Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, België, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Zwitserland, Luxemburg, de USA en China.

Leif de Leeuw
Leif de Leeuw (17-02-1995) realiseerde zich op 11 jarige leeftijd, toen hij al twee jaar gitaarles volgde en een concert van Johnny Winter bijwoonde, dat hij Blues wilde spelen. Jaren lang studeerde hij alles van Robert Johnson, Joe Bonamassa, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan. Toen hij in 2009 mee deed aan de Sena Guitar Awards won de jonge gitarist de Young Talent Award. Deze mijlpaal vormde het begin van zijn carrière, hij speelde in The Dirty White Boys band van de Amerikaanse gitarist Sonny Hunt en richtte zijn eigen band, de Leif de Leeuw band, op. In 2013 nam Leif nogmaals deel aan de Sena Guitar Awards, wederom werd de prijs aan hem uitgereikt; een custom gitaar van Panucci. Tevens begon hij in dat jaar aan zijn studie pop-gitaar aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam waar hij inmiddels cum laude is afgestudeerd. Op dit moment is Leif op Codarts bezig met zijn masterstudie, een deel van zijn lessen zullen hiervoor plaatsvinden in Nashville. Hij is vier jaar op rij uitgeroepen tot ‘Beste Blues(rock)-gitarist Benelux’ door gitaarblad De Gitarist en heeft hij meerdere tours met Jan Akkerman’s ‘Knight of the Guitar’ gespeeld samen met John Hayes, Leendert Haaksma, Ruben Hoeke, Anton Goudsmit en Erwin Java. Ook al is Leif pas 24 heeft hij het podium al met verschillende grote namen mogen delen, waaronder Tony Spinner, Stochelo Rosenberg en Henrik Freischlader.

Sem Jansen
Sem Jansen (18-03-1992) maakt sinds 2011 deel uit van de Leif de Leeuw band. Hij begon op 8 jarige leeftijd met het volgen van gitaarlessen en het was voor Sem een logische stap hier direct bij te zingen. Toch waren zijn gitaarlessen voornamelijk gefocust op klassiek gitaar, vandaar dat Sem op 17-jarige leeftijd een Bachelor Klassiek gitaar aan het Conservatorium te Tilburg startte. Hier kreeg hij les van Hein Sanderink, Enno Voorhorst, Marlon Titre en Johan Fostier. Hij studeerde af met een 9 en won de Jacques de Leeuw-prijs, een prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest prestigieuze student van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. Zijn passie lag echter meer bij het spelen in bands waar hij vanaf 12 jarige leeftijd ervaring in opdeed, vandaar ook dat hij tijdens zijn Masteropleiding de beslissing nam over te stappen op lichte muziek gitaar en zang. Hiervoor volgde hij lessen bij Simone Roerade en Age Kat. Sem vond in Leif de perfecte muzikale partner, ze genoten van dezelfde genres, zijn beïnvloed door soortgelijke artiesten en schreven samen aan alle platen van de Leif de Leeuw band. Inmiddels heeft de band zich uitgegroeid tot iets waar de jonge Sem enkel van had kunnen dromen. Waar hij in 2001 als timide zangeres covers mee zong staat hij nu trots als zanger en gitarist eigen werk te spelen. 

Tim Koning
Op achtjarige leeftijd begon Tim Koning (17-07-1993) met het volgen van drumlessen bij Cesar Zuiderwijk, die hem toen hij pas dertien jaar oud was al vroeg mee te spelen in een aflevering van het Klokhuis.
Inmiddels is Tim zelf drumdocent, maar de banden met Cesar zijn nog niet verbroken, hij is namelijk ieder jaar als docent te vinden op de drum-driedaagse. Na zijn middelbare school startte hij de bachelor werktuigbouwkunde aan de TU in Delft, inmiddels studeert hij een master aan de TU. In 2013 begon hij zijn studie pop drums aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam, waar hij les kreeg van Hans Eijkenaar en Martijn Vink én waar hij Leif ontmoette. In 2015 ging Tim aan de slag als drummer van de Leif de Leeuw Band. Tim laat zich als veelzijdig drummer horen en speelt werkelijk alles, van Blues tot House en alles daar tussenin! Ook is hij trots Zildjian endorser.

Boris Oud
Boris Oud (24-03-1986) begon op dertienjarige leeftijd, toen hij in de ban was van met name rock- en bluesmuziek, met het spelen van zowel gitaar als basgitaar. Tijdens zijn middelbare school periode speelde hij al in verschillende bandjes. In 2011 is Boris afgestudeerd aan het Codarts conservatorium te Rotterdam. Naast het bespelen van de basgitaar speelt hij  contrabas. Momenteel is hij naast de Leif de Leeuw band actief als uitvoerend muzikant in verschillende muziekgroepen. Hij is altijd actief geweest in verscheidene genres, waaronder pop, wereldmuziek en jazz en heeft met verscheidene muzikanten samengewerkt zoals o.a. Eefje de Visser, Omar Ka, Berthil Busstra, Shirley Spoor en Marco Santos. Momenteel speelt Boris naast de Leif de Leeuw band met o.a. Banda Fulo en Harrison Young. In 2010 was Boris finalist in de Erasmus Jazz Prijs. Naast dit alles is hij ook actief als docent basgitaar en contrabas. In 2017 begon zijn samenwerking met de Leif de Leeuw band.

Joram Bemelmans
Joram Bemelmans (10-01-1995) begon op 5 jarige leeftijd met het volgen van muzieklessen, eerst klassiek slagwerk aan de Muziek Academie te Maasmechelen en later pop/jazz-drums bij dezelfde school. Op 14 jarige leeftijd vervolgde hij zijn studie aan de Kunsthumaniora te Brussel waar hij les had van o.a. Jean-Philippe Komac, Jan Samyn, Dieter Limbourg, Wietse Meys. In deze periode nam hij ook deel aan verschillende wedstrijden waar hij uitstekende prestaties behaalde: Vlamo, Jeugd en Muziek, Imagine, Belfius Classics en Drumtalent (Ittervoort). Ook volgde hij veel workshops en masterclasses bij top drummers als Simon Phillips, JoJo Mayer, Aaron Spears, Mark Guilana en Patrick Dorcean. Op 18 jarige leeftijd verhuisde hij van België naar Rotterdam om daar zijn studie drums te starten aan het Codarts Conservatorium. Hier had hij les van Hans Eijkenaar en Martijn Vink. Hij ronde hier zowel zijn Bachelor- als Masteropleiding af. Voor dat hij een vast bandlid bij de Leif de Leeuw band werd deed hij al veel ervaring op door te spelen met Jasper Publie, Laura Tesoro, Lauren Anny de Ruyck, Dimitri Leue, Renato Bennardo, Eric Goossens, Dirk Cassiers, Belle Perez, Crazy Vibes, Triopated, Lauren Anny J, JOIA en Lilith Merlot. Ook is Joram actief als drumdocent.photo’s by Trees Rouw Photography