Leif de Leeuw Band

English version

Auf Deutsch

Leif de Leeuw, gitarist en oprichter van de Leif de Leeuw band, won vanaf jonge leeftijd al diverse muziekprijzen. Zo won hij tot twee keer toe de Sena Young Talent Guitar Award (2009 en 2013) en werd hij in 2016 door de lezers van het magazine ‘De Gitarist’ uitgeroepen tot beste blues(rock) gitarist van de Benelux. Voor 2017 is hij twee maal genomineerd voor deze prijs; als ‘Beste Gitarist Benelux’ én ‘Beste Blues(rock)/country/folk gitarist’.

Ook de band, bestaande uit Leif de Leeuw (gitaar), Tim Koning (drums), Boris Oud (basgitaar) en Sem Jansen (gitaar en vocals), viel meerdere malen in de prijzen. Zo wonnen zij eind 2014 de Dutch Blues Challenge en werden ze in 2015 uitgeroepen tot ‘Best Band 2015’ door de European Blues Awards. De band sleepte dan wel twee blues-prijzen binnen, maar zij laten zich niet beperken door muzikale grenzen. Meerdere stijlen, zoals funk, soul, roots, fusion, country en rock zijn terug te horen in hun muziek.

In de zomer van 2014 bracht de Leif de Leeuw band hun eerste EP, genaamd ‘EP Deluxe’, uit. Deze mini-CD met 5 songs en een speelduur van zo’n 30 minuten werd geproduceerd door Robin Freeman (Herman Brood, Billy Preston, etc.). De EP werd door zowel het publiek als de pers erg goed ontvangen en deed verlangen naar een volwaardig album.

De band vertrok naar Amerika om deel te nemen aan de International Blues Challenge in Memphis. Deze ervaring zorgde voor een flinke dosis inspiratie waar ze uit konden putten bij het opnemen van hun eerste volwaardige album. Ze werkten wederom met Robin Freeman als producer maar ook gastmuzikanten Tony Spinner en Sonny Hunt spelen mee op de plaat. Het album genaamd ‘Leelah’ werd in januari 2016 gepresenteerd in een vol poppodium Boerderij te Zoetermeer.

Dit album was de aanloop tot veel mooie ontwikkelingen. Zo speelde de band op verschillende mooie festivals zoals Ribs ’n Blues, Sziget (HU), Haarlem Jazz & more en Blues ’n Jazz Rapperswil (CH). Ook opende het deuren naar het buitenland, zo tourde de band door Duitland, Luxemburg, Zwitserland, Tjechië, Hongarije, Slowakije, België en Oostenrijk. Zoals het er nu voor staat word die lijst in 2017 nog een stuk langer!

Momenteel is de band druk bezig met het schrijven van songs voor hun tweede album, deze zal naar verwachting uitkomen in Oktober 2017. De nieuwe single komt echter al eerder uit. Deze zal op 22 April 2017 gepresenteerd worden tijdens Record Store Day!

LEIF DE LEEUW Leif de Leeuw (17-02-1995) begon op negenjarige leeftijd met het volgen van gitaarles. Toen hij elf jaar was bezocht hij een concert van Johnny Winter in Paradiso, dit was het moment dat hij zich besefte dat hij die muziek ook wilde spelen. Hij stortte zich helemaal op bluesmuziek en zocht alles uit van Robert Johnson, Joe Bonamassa, Eric Clapton en Stevie Ray Vaughan. In 2009 deed hij mee aan de Sena Guitar Awards en deze won hij. In het jaar daarna werd hij gevraagd door de Amerikaanse gitarist Sonny Hunt om zijn band, The Dirty White Boys, te versterken in de Nederlandse tour. In 2013 won Leif voor de tweede keer de Sena Guitar Awards, zijn prijs bestond uit een, naar zijn wensen gebouwde, Panucci gitaar. Tevens begon hij in dat jaar zijn studie pop-gitaar aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. In 2016 werd hij uitgeroepen tot ‘Beste Blues(rock)-gitarist Benelux’ door gitaarblad de Gitarist. Inmiddels heeft Leif al met veel grote namen mogen samenspelen, waaronder Tony Spinner, Stochelo Rosenberg en Henrik Freischlader. Leif is beïnvloed door artiesten als Jeff Beck, David Gilmour, Derek Trucks, Larry Carlton, Joe Walsh en Jimmy Herring.

BORIS OUD
Boris Oud (24-03-1986) begon op dertienjarige leeftijd, toen hij in de ban was van met name rock- en bluesmuziek, met het spelen van zowel gitaar als basgitaar. Tijdens zijn middelbare school periode speelde hij al in verschillende bandjes. In 2011 is Boris afgestudeerd aan het Codarts conservatorium van Rotterdam. Momenteel is hij actief als uitvoerend muzikant in verschillende muziekgroepen en hij is docent basgitaar, gitaar en contrabas. Hij is altijd actief geweest in verscheidene genres, waaronder pop, wereldmuziek en jazz en heeft samengewerkt met o.a. Eefje de Visser, Omar Ka, Scarlet Mae, Piero Bianculli, Shirley Spoor en Marco Santos. Met het Bianculli trio won hij in 2010 de European Jazz Award. In 2017 startte zijn samenwerking met de Leif de Leeuw band. Zijn muzikale invloeden variëren van Level 42 en Weather Report tot the Foo Fighters en Jimi Hendrix.

SEM JANSEN
Sem Jansen (18-03-1992) begon op zijn zevende met het volgen van gitaarlessen, maar al snel werd dit uitgebreid met zanglessen. Een logische stap na de middelbare school was het conservatorium. Sinds eind 2011 maakt Sem deel uit van de Leif de Leeuw band. In 2013 behaalde hij zijn Bachelor klassiek gitaar aan het Fontys conservatorium in Tilburg. Naast zijn afstuderen won hij dit jaar de Jacques de Leeuw prijs, een prijs die ieder jaar wordt uitgereikt aan de meest prestigieuze student van de Fontys Hogeschool voor de Kunsten. In 2016 studeerde hij af aan de Master of Music lichte muziek. Ook Sem heeft een enorm brede muzieksmaak, van klassieke muziek tot rock, van blues tot pop en country. Maar hij is vooral beïnvloed door artiesten als Bonnie Raitt, Rufus Wainwright, Derek Trucks, The Allman Brothers Band en The Eagles. Op dit moment is Sem, naast het optreden, druk met het geven van gitaar- en zanglessen in zijn privé-praktijk in Helmond.

TIM KONING
Op achtjarige leeftijd begon Tim Koning (17-07-1993) met het volgen van drumlessen bij Cesar Zuiderwijk, die hem toen hij pas dertien jaar oud was al vroeg mee te spelen in een aflevering van het Klokhuis.
Inmiddels is Tim zelf drumdocent, maar de banden met Cesar zijn nog niet verbroken, hij is namelijk ieder jaar als docent te vinden op de drum-driedaagse. Na zijn middelbare school startte hij de bachelor werktuigbouwkunde aan de TU in Delft welke hij inmiddels heeft afgerond.
In 2013 begon hij zijn studie pop drums aan het Codarts conservatorium in Rotterdam, waar hij les krijgt van Hans Eijkenaar en Martijn Vink én waar hij Leif ontmoette. In 2015 ging Tim aan de slag als drummer van de Leif de Leeuw Band. Zijn invloeden zijn o.a. Vinnie Colaiuta en Steward Copeland. Tim laat zich als veelzijdig drummer horen en speelt werkelijk alles, van Blues tot House en alles daar tussenin! Ook is hij trots Zildjian endorser.